O kávě

Káva je zábavou i uměním současně.

 

                                    DSC_0036

 

Rostlina kávovníku plodí zhruba po 3-5 letech. Daří se jí především v tropickém pásu a v nadmořské výšce 1200-1500mnm, při průměrné teplotě nad 17°C. Min. teploty by ovšem neměly klesat pod 5°C.

 

Arabica (Coffea Arabica)

Ze zrn Coffea Arabica se připravují ty nejlepší kávy světa. Arabica je před ostatními favorizována hlavně pro svou vynikající chuť i aroma. Jedná se o jemnější kávu s menší hořkostí.

Kávovník arabský je strom/keř dorůstající výšky 5-8m. Běžně se pěstuje v nadmořských výškách 1300-2000mnm.

Obsah kofeinu je zhruba 1-1,5% .

 

Robusta (Coffea Canephora)

Tento druh kávovníku není náročný na pěstování a je odolnější proti škůdcům. Pěstuje se v nižších nadmořských výškách (200-600mnm). 

Její produkce se rozšířila v 60. letech v závislosti na jejím podílu při výrobě stále populárnější instantní kávy. 

Kávovník statný je strom/keř dorůstající výšky 6-12m.

Jedná se o kávu s vyšším obsahem kofeinu. A to přibližně o trojnásobek, než má káva Arabica. 

Obsah kofeinu je zhruba 1,5-3,3%.

 

 

Zpět do obchodu